Dejlig er Jorden

 • Forestilling
  Dejlig er Jorden
 • Datoer
  16.12 – 17.12.2023
 • Entré
  100 kr.
 • Køb billet

Aktuel kvalitetskunst, der lægger op til eftertanke og refleksion

Dejlig er Jorden er et juleoratorium udformet som ny musikdramatik med rødder i velkendte traditioner, men i et format, der ikke er set før.

Fire sangere og et orkester inviterer publikum med ind i en markant anderledes julehistorie, hvor det er nutidsmenneskers tanker, problemer og udfordringer, der sættes i centrum. Undervejs hører man både instrumentalmusik, arier, duetter, trioer og kvartetter – alt ageret med stort dramatisk nærvær.

Julemusik på en helt ny måde
Dejlig er Jorden er en moderne fortolkning af oratoriegenren, hvor det
dramatiske forløb og genkendelige hverdagshistorier fra publikums eget liv får
meget mere plads. Oratoriet handler om nutidsmenneskers daglige
udfordringer og grundvilkår – sygdomsangst, utroskab, ensomhed og opbrud i
familien – men også om den særlige plads, julen indtager som årets største
religiøse højtid. Alle har et forhold til julen, og med Dejlig er Jorden ønsker vi
at skabe en moderne juleklassiker, der sætter nye standarder for hvad
samtidig musikdramatik kan udtrykke og formidle.

Hverdagen sat i musik
Som vi kender det fra Bachs og Händels oratorier, er det musikalske forløb
sat sammen af arier, koraler, korsatser og orkesterstykker. Det nye og helt
unikke element i Dejlig er Jorden er, at de fire sangere undervejs præsenterer
os for en række hverdagshistorier, hvor sangerne på skift enten gestalter
tydelige karakterer eller synger kommentarer og regibemærkninger, der
beskriver situationen.

Hvor klassiske oratorier bruger recitativer som handlingsbærende overgange, så afløses disse i Dejlig er Jorden af korte dramatiske scener, hvor situationer fra tilhørerne egne liv er sat i musik. De fire sangere har hver deres historie at fortælle; enten alene eller kommenteret af de andre. De fire gennemgående karakterer giver udtryk for personlige betragtninger i arier og duetter, mens koralerne er kollektive refleksioner over menneskelivet – på godt og på ondt.

Undervejs hører man også ren instrumentalmusik, hvor orkestret understøtter og kommenterer handlingen. Disse stykker giver plads til, at publikum, ind mellem de mere dramatiske forløb, kan læne sig tilbage og mærke stemningen, der understøttes af det skiftende lysdesign, der i sig selv er en
levende og betydningsbærende medspiller.

Ud fra et ønske om en meget mere direkte kommunikation mellem sangere, musikere og tilhørere, er der ingen dirigent, og sangerne synger uden noder.

Hele kirkerummet inddrages i forestillingen, mens sangerne bevæger sig naturligt rundt undervejs. Både i kompositionen og i sangernes og musikernes fortolkning er der fokus på, at tekstens ord bliver tydelige, så tilhørerne let kan forstå og mærke, hvad der bliver sunget. Iscenesættelsen fokuserer på, at alle medvirkende konstant er synlige og nærværende – både helt tæt på og i hele kirkerummet, der inddrages i fortællingen. Sangerne synger præcist afbalanceret og stemningsfuldt sammen som kvartet, udtryksfuldt og med plads til deres personlige farver som solister – og i alle disse forskellige sammenhænge med stor kropslig indlevelse og dramatisk nærvær.

Dejlig er Jorden – teksten og musikken

Iben Krogsdals tekst til Dejlig er Jorden er en nutidig viderebearbejdning af Danmarks mest populære salme. Den er både smuk, barsk og oprørsk, men indgyder også håb. Den indfanger elegant og fortættet mange af de overvejelser og forventninger, mange mennesker har omkring julen.

De stærke erindringer om julen, vi bærer med os danner den indre sammenhæng i Dejlig er Jorden, hvor Andy Papes melodiske tonesprog bærer budskaberne og tankerne frem i fem musikalsk kontrasterende akter. Den mangefacetterede klangpoesi omfavner og inddrager helt bogstaveligt publikum, og alle tilhørere inviteres til at synge med til sidst, når Ingemanns originale version af ”Dejlig er Jorden” forløses i en storslået fælles finale med et nyt afsluttende vers.

Omdrejningspunktet for forestillingen er B.S. Ingemanns velkendte salme, der som en af de eneste salmer, i stor stil bruges både til jul og til begravelser. Salmen har derfor en helt særlig status og en tekst, der beskriver hele livet: fra fødsel til død.

Iben Krogsdal genopliver og fornyer i dette projekt en litterær tradition, der var gået i glemmebogen, nemlig det at tilføje vers til eksisterende salmer. Som salmedigtere før hende, skriver Iben Krogsdal ikke noget om, men skriver videre. I videreskrivningen er der ikke tale om et opgør med det eksisterende materiale, men derimod om en poetisk bevægelse ud fra forlægget, og dermed en litterær fornyelse af salmegenren. Med et moderne, komplekst og alligevel lettilgængelig tonesprog kombineret med en billedskabende og vedkommende tekst, dykker Dejlig er Jorden ned i mørket,
for så til sidst at slutte oppe i lyset.

Ved billetkøb: Ring på tlf. 28 26 40 66, hvis du har problemer med login eller lignende.

Et moderne juleoratorium om glæder og sorger i vores hverdag her på jorden

 • Dato

  Tid

  Spillested

  Entré

 • 16. december 2023

  16:00

  Struer kirke, Kirkegade 42B, 7600 Struer

  100 kr.

  Køb billet

 • 17. december 2023

  16:00

  Ikast kirke, Kirkegade 3, 7430 Ikast

  100 kr.

  Køb billet

 • Komponist

  Andy Pape

 • Tekst

  Iben Krogsdal

 • Instruktør

  Madeleine Røn Juul

 • Lysdesign

  Súni Joensen

 • Forestillingsleder

  Claus Frovin

 • Musikere

  Emily Fowler, violin
  Laura Rubio, bratsch
  Tobias van der Pals, cello
  Lene Beaver, fløjte
  Natalie Harris, klarinet
  Laurits Dragsted, keyboard
  Ying-Hsueh Chen, slagtøj

 • Sangere

  Helene Hvass Hansen,
  sopran
  Helle Grarup,
  mezzosopran
  Christian Damsgaard,
  tenor
  Teit Kanstrup,
  baryton

 • Samarbejdspartnere

  Struer Kirke
  Ikast Kirke