Freja Friberg Lyme – den nye operachef

3. august 2021

Musikforestillinger for alle

For otte år siden vidste hun ikke mere om opera end de fleste af os. Nu er hun udpeget til at lede det midt- og vestjyske musikdramatiske teater Operaen i Midten, men tag ikke fejl. 31-årige Freja Friberg Lyme har i mellemtiden udbygget sin akademiske uddannelse i religion og kulturhistorie til at tage en master i operainstruktion i italienske Verona, og hun har instrueret førende operakompagnier og ledet sit eget Den Åbne Opera til adskillige premierer, der ofte har fundet sted, hvor og hvordan man mindst ville have forventet det.

– Gennem min opvækst lå det ikke i kortene, at jeg skulle beskæftige sig med opera. Jeg kommer ikke fra et musikalsk eller teatermæssigt miljø, men mens jeg læste kandidat på universitetet i København, fik jeg studiejob som statist på Operaen på Holmen. Og da blev jeg fuldstændigt forelsket i den verden, siger Freja Friberg Lyme.

Hun drager til jobbet i Midt- og Vestjylland 1. august med en vision og intention om at udfordre operagenren og gøre dens miljø større og bredere. Og dermed følge i det spor, som den afgående operachef Flemming Vistisen lagde gennem 17 år i samarbejde med de fire sponsorerende kommuner Ikast-Brande, Herning, Holstebro og Struer.

– Jeg kom oprindeligt til genren udefra og følte, at opera med alle sine dogmer og traditioner var svær at komme ind i. Men i virkeligheden har den en masse at tilbyde, som ikke kræver noget. Den bringer os tilbage til det følelsesmæssigt universelle, som ligger i os alle sammen. Derfor er opera hverken for eliten eller en særlig del af befolkningen. Det ser jeg frem til at kunne realisere gennem mere faste relationer, end jeg før har været vant til at arbejde med, siger Freja Friberg Lyme.

I 2020 modtog hun karriereudviklingslegatet Den Unge Kunstneriske Elite fra Statens Kunstfond, som sponsorerer mentorforløb og rejser til at udvikle faglighed og netværk. Den rejse fortsætter lige om lidt i og omkring Holstebro, og den københavnsk fødte og opvoksede Freja er ikke mærkbart nervøs for kulturskiftet.

– Jeg glæder mig til at rykke til Holstebro-området og kombinere den viden og erfaring, jeg har fra mit arbejde med at gøre opera mere tilgængelig, med de kræfter og erfaringer, der er i Jylland, siger den kommende kompagnichef.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev