Opera for børn rammer biograferne for første gang.

26. oktober 2023

Pressemeddelelse om Tryllefløjten

Skolebørn over hele landet kan snart streame en helt særlig produktion af Mozarts elskede opera ’Tryllefløjten’ med talentfulde sangere, orkester og 100 skolebørn fra Høje Taastrup. For første gang vises den særlige operaproduktion også i udvalgte biografer.

Danske skoleelever kan se frem til at lære operagenren bedre at kende, når operaen ’Tryllefløjten’ har premiere i en særlig streamingversion for børn onsdag den 13. december klokken 10-11.

’Tryllefløjten’ bliver til i et samarbejde mellem Opera Hedeland, Operaen i Midten og Concerto Copenhagen under ledelse af Sonning-prismodtageren Lars Ulrik Mortensen. Ønsket er at åbne operaens fortryllende verden for yngre generationer.

”Opera er en fantastisk genre, som vi håber, at yngre generationer også vil få øjnene op for og holde af. Men i dag er der stor kamp om børnenes opmærksomhed, så nogle har måske slet ikke hørt opera endnu. Derfor tilbyder vi en gratis opera sunget af professionelle sangere og spillet af Concerto Copenhagen i en børnevenlig streamingversion med tilhørende undervisningsmateriale, så børnene både kan høre opera og få det ”mellem hænderne” i skolen. For første gang har vi også 100 lokale børn med i selve produktionen, så de kan lære en operaopsætning at kende indefra,” forklarer Claus Lynge, operachef i Opera Hedeland.

Operaen filmes i det nyåbnede Kulturhuset HTK i Høje Taastrup og 100 lokale børn fra indskolingen medvirker som statister.

Vises for første gang i biografer
Det er fjerde gang, Opera Hedeland laver en særlig streaming-opera for børn. Normalt ser skoleklasserne operaen via Opera Hedelands YouTube- og Vimeoplatforme, men i år er det for første gang også muligt at opleve ’Tryllefløjten’ i en biograf.

”Vi er rigtig glade for, at biograferne også ser det som en god mulighed for at tilbyde skoleklasserne en anderledes oplevelse, man kan samles om i biografens hyggelige rum i de 55 minutter, operaen varer,” siger Claus Lynge.

Rødding Biograf, Ikast Bio og Borup Kino kan bryste sig af at være de første biografer ombord og flere er på vej.

’Tryllefløjten’ et godt eventyr til børn
’Tryllefløjten’ er en tysksproget opera skrevet af Emanuel Schikaneder og med musik komponeret af ingen ringere end Mozart. Det er en eventyropera der foregår i et eventyrunivers med eventyrlige figurer: der er bl.a. en Nattens Dronning, en mystisk Sarastro, en fuglefænger – og de helt unge, der skal så meget igennem: Pamina og Tamino. Vi følger I operaen prins Tamino og fuglefængeren Papageno i deres eftersøgning efter Pamina, Nattens Dronnings datter.

”I denne forkortede udgave af klassikeren går vi ind i børnenes univers i Børnekulturhuset, hvor alle karaktererne har deres hverdag. Fra den grå hverdag drømmer vi os ind i fantasiens verden, hvor alt kan ske, og hvor man står ansigt til ansigt med sine indre dæmoner. Når man igen kommer tilbage til virkelighedens verden, bliver den måske lidt mere farverig. Denne rejse kan man vise på en helt unik måde med det filmede format. For Operaen i Midten, og de andre samarbejdspartnere, er det vigtigt at lege med formaterne for at række ud til andre og nye potentielle operaelskere,” siger Freja Friberg Lyme, instruktør på ’Tryllefløjten’ og operachef i Operaen i Midten.

Orkesterchef fra Concerto Copenhagen Nikolaj de Fine Licht supplerer:

”Det er anden gang, Concerto Copenhagen og Lars Ulrik Mortensen samarbejder med Opera Hedeland og Operaen i Midten om operavideo for børn, og vi er virkelig glade for at være en del af dette projekt. For os er det en hjertesag at nå så mange som muligt med vores musik, og netop ’Tryllefløjten’ har potentiale til at fortælle gode historier til rigtig mange børn i folkeskolen.”

Opera Hedeland har siden 2020 produceret Heises ’Drot og Marsk’, Purcells ’The Fairy Queen’ og Mozarts ’Susanna og Figaros Bryllup’ i dette korte, gratis børneformat til skolerne.

Produktionerne er blevet til med hjælp fra Opera Hedelands samarbejdskommuner Roskilde, Høje Taastrup og Greve og med støtte fra en række fonde. I år med stor og entusiastisk hjælp fra Børnekulturhuset i Taastrupgård i Høje-Taastrup kommune.

 

Faktaboks: ’Tryllefløjten’ som streaming til børn

Undervisningsmateriale til ’Tryllefløjten’ kan downloades frit fra og med 1. november 2023 på hjemmesiderne, der er nævnt i faktaboksen.

Læs mere om Tryllefløjten her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev